Undervisning och läroplanen, Lgr11!

Massor av positiva, förväntansfulla visioner dyker upp när jag tänker undervisning. Jag vill att undervisningen ska vara både meningsfull och rolig. Meningsfull kan betyda olika saker, att det leder till någon nytta, till en mottagare eller att man skapar en produkt som eleverna är stolta över, men framförallt tänker jag att meningsfull synonymt med viktigt! Det ska vara viktigt på riktigt!

Jag älskar Lgr11! Den enda bok jag som undervisande lärare behöver… Ja, nästan så är det faktiskt!  I läroplanen finns beskrivet syftet med undervisningen, vad målen för elevernas lärande efter genomgången grundskola är, det står också vad undervisningen ska innehålla och vilka förmågor som ska utvecklas.
Det är min uppgift att se till att dessa förmågor utvecklas på bästa sätt, och så långt det bara går!

Min uppgift är också att engagera eleverna. Att använda innehållet i läroplanen på ett sådant sätt att motivationen för att utveckla dessa förmågor föds, underhålls och består… Att lyssna på barnen, ta reda på vad de vill och väva in deras önskemål och frågor med läroplanens innehåll.
Att få eleverna att vilja lära sig mer, att underhålla nyfikenheten, det är också min uppgift.

Min uppgift är också att visa eleverna vart vi är på väg, vilka förmågor vi ska utveckla och vad som förväntas av dem i nästa steg. Jag kör oftast en modell av en trappa. Konkret och tydlig där man ser vad som förväntas på nästa steg. Och underlaget till trappan finns också i Lgr11, det är kunskapskraven! Självklart ritas trappan med konkreta exempel som är kopplade till innehållet och gör det enkelt för eleverna att relatera till. Fungerar både för självbedömning, kamratbedömning och feed forward från läraren.

Att utifrån Lgr11 variera, utmana och engagera eleverna på detta sätt, att ge dem verktyg att lyckas, det är undervisning.

Och undervisning – ja, det är min uppgift!

//Åsa Roosqvist

*